Houtworm? Herkennen en voorkomen!

Houtworm komt het vaakst voor op hout wat vochtig is of waar schimmel op zit. Oude huizen hebben daar vaak ook last van. In deze blog lees je wat de houtworm is, hoe je het kan voorkomen en hoe je weet of er nog houtworm in de woning aanwezig is.

 

Wat is een houtworm?

Het is goed om te weten dat gaatjes in het hout niet worden veroorzaakt door de houtwormkever maar door de houtworm larve. De houtwormkever legt namelijk eitjes in het hout waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven vreten zich een weg door het hout. Na verloop van tijd (ongeveer 3 – 5 jaar) komen ze uit het hout en ontpoppen ze zich tot een houtwormkever. Op dat moment ziet u pas de gaatjes.

Houtworm voorkomen:

Houtwormen hebben een duidelijke voorkeur voor hout wat onbewerkt is. Ze houden dus niet van was, verf, beits of lak. U kunt al het hout dus het beste preventief behandelen. Houtworm kan geen temperatuur verdragen lager dan 20 graden onder nul (gedurende twee weken) en bij 55 graden verhitting gaan ze ook dood. Daarom wordt wel aangeraden om kleine aangetaste voorwerpen (zeer langzaam) te verhitten in een oven, tot 55 graden Celsius. De verhitting moet langzaam gaan omdat het hout anders kapot barst. Takken met kleine gaatjes in het hout, gevonden in park of bos, kunt u het beste niet mee naar huis nemen. Aantastingen van grotere oppervlakten met houtworm kunnen het beste bestreden worden door een professionele ongedierte-bestrijdingsdienst.

Zijn de houtwormen nog aanwezig?

Soms zijn de gaatjes oud en is de houtworm allang vertrokken. Check dan ook of de worm in het hout actief is, voordat je aan bestrijding denkt. Nieuwe houtwormgaatjes zijn herkenbaar aan de schone, lichtgekleurde binnenkant. Twijfel je, vul de gaatjes dan met bijenwas. Zo herken je vers geboorde gaatjes beter. Boormeel betekent niet per se dat er nog houtwormen zijn; dit kan ook uit de boorgangen tevoorschijn komen door trillingen. U zult het niet direct doorhebben, maar wanneer houtworm bij u in huis is ingetrokken zijn de sporen na een tijdje meestal wel te zien. Er liggen hoopjes zaagsel bij de houten balken of er zitten kleine gaatjes in uw houten kast. Dit betekent dat het probleem moet worden aangepakt, omdat de larven van de houtwormkever nooit uitgegeten zijn.