Nieuwbouw of bestaande bouw?

Sommige huizenkopers zijn heel stellig: ik wil absoluut een nieuwbouwhuis of juist absoluut een bestaande woning. Anderen hebben een minder uitgesproken voorkeur: een nieuwbouwwoning is vaak modern en lekker fris, terwijl een bestaande woning juist meer sfeer heeft. Hieronder worden de voor- en nadelen van nieuwbouwhuizen en bestaande woningen op een rijtje gezet:

De voordelen van nieuwbouw

Alles is vanzelfsprekend splinternieuw bij een nieuwbouwwoning. Er is geen achterstallig onderhoud en je hoeft niet na te denken aan een grote opknapbeurt. Ook heb je vaak de mogelijkheid om de indeling en de afbouw te beïnvloeden. Daarnaast is de isolatie uitstekend en zijn de woningen voorzien van een goed verwarmingssysteem en nieuwe elektra. 

Een nieuwbouwwoning heeft ook een paar financiële voordelen: over het huis betaal je geen overdrachtsbelasting, makelaarskosten en evenmin kosten voor de taxatie. Al staan daar wel weer andere lasten tegenover.

Nadelen van nieuwbouw

Een nadeel van nieuwbouw is dat het aanbod veel beperkter is dan bestaande bouw. Ook maak je de beslissing om een huis te kopen op basis van tekeningen en artist impressions. Het is lastig als een project vertraging oploopt of zelfs compleet wordt afgeblazen. Nieuwbouwwijken kunnen ook kaal en onpersoonlijk overkomen. Dit is vooral de eerste paar jaar het geval. Prijzen zijn meestal niet onderhandelbaar en extra kosten zijn vooral de opleveringskeuring en de bouwrente.

Voordelen van een bestaand huis kopen

Sfeer is een belangrijk voordeel van een bestaand huis. Tevens is de buurt minder kaal en verder ontwikkeld. Ook is de tuin vaak al aangelegd en is het aanbod van bestaande woningen groter en gevarieerder dan bij nieuwbouw het geval is. Verder is de tijd tussen aankoop en overdracht veel korter dan bij een huis dat alleen nog op papier bestaat.

Nadelen van een bestaande woning

Onderhoudskosten zijn het grootste nadeel van bestaande woningen. Soms is er sprake van achterstallig onderhoud, slechte isolatie of verouderde elektra. Ook kan de inrichting van de woning niet aan je wensen voldoen, omdat je niet te spreken bent over bijvoorbeeld het zalmkleurige toilet.

Een bestaande woning brengt dus vaak extra uitgaven voor onderhoud met zich mee. Daarbovenop komen de kosten van de bouwkundige keuring, de taxatie en de overdrachtsbelasting.

 

Recent bekeken