De bouwkundige keuring. Noodzaak of niet nodig?

Woning gekocht, maar onzeker over de bouwkundige staat en/of gebreken? Een bouwkundige keuring kan helpen om hier inzicht in te verschaffen.

Als je een huis wilt kopen kan je het laten inspecteren op gebreken. Dit heet een bouwkundige keuring. Hierin staat exact beschreven wat de bouwtechnische aard van het huis is. Zo weet je als koper waar je aan toe bent. Zeker als je een ouder huis op het oog hebt, is het verstandig een dergelijke keuring te laten uitvoeren.

 

Verkoopkeuring

Hoewel de potentiële koper vaak een keuring laat doen, kan je als verkopende partij dit ook laten uitvoeren. Dit kan namelijk de verkoop van het huis versnellen, omdat het de potentiële koper vertrouwen en zekerheid geeft. Door het rapport krijgt hij inzicht in de eventuele gebreken van het huis. Samen met een taxatierapport krijgt de verkopende partij een objectief beeld van de waarde van het huis.

 

Wie voert de keuring uit?

Een keuring wordt uitgevoerd door een bouwkundig ingenieur. Dit is een onafhankelijke partij die een opleiding hiervoor heeft gevolgd en heeft dus geen baat bij de aan- of verkoop van een woning.

 

Wat doet de inspecteur?

De inspecteur bekijkt, na wat vooronderzoek te hebben gedaan, de conditie van de woning en checkt of er gebreken zijn. Hierbij wordt de gehele woning van binnen en buiten geïnspecteerd. Al zijn bevindingen zet de bouwkundige in zijn rapport. Hierdoor ontstaat een goed beeld van de staat van het huis.

 

Bouwkundig rapport

Na afloop van de keuring krijg je als aanvrager een bouwkundig rapport, waarin alle bevindingen, gebreken of achterstallig onderhoud staan vermeld van alle onderdelen van het huis. Als er gebreken zijn gespot, wordt er per gebrek aangegeven op welke termijn dit opgeknapt moet worden. Een indicatie van de kosten is ook bijgevoegd.

Tevens geeft de inspecteur aan of er vervolgonderzoek nodig is door een specialist. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om asbest, lekkage of funderingsproblemen.

 

Kosten

De kosten van een bouwkundige keuring verschillen per partij. Het is raadzaam om vooraf tarieven en ervaringen met elkaar te vergelijken. De meeste zekerheid biedt in elk geval een gecertificeerd inspectiebureau, met rapportages die worden erkend door Nationale Hypotheek Garantie, Stichting Waarborgfonds Eigen Woning en alle bij de Autoriteiten Financiële Markten (AFM) aangesloten financiële dienstverleners.

Een richtlijn voor de kosten van een normale woning is circa € 300 euro.